Projekt af Rasmus Bank Lynggaard
Stud. M.Sc. Sundheds- og Velfærdsteknologi, Syddansk Universitet
I dette tværfaglige projekt mellem OUH, SDU og CAI-X var formålet at undersøge, hvorledes Den Intelligent Patientjournal (IPJ) bedst kan implementeres og hermed understøtte primært fase 2, men også delvist fase 3 i det overordnede formål med IPJ. I projektet blev tre participatoriske metoder anvendt til indsamling af data:
- Time motion studie af lægers arbejde med EPJ
- Eye-tracking workshop med læger
- Mock-up workshop med visualisering af muligt brugerinterface
Efter indsamling og analyse af data blev en kravsspecifikation udarbejdet. I time motion studiet blev det klart, at parametre som lægers erfaring, arbejdsopgave samt forhåndskendskab til patienterne var af signifikant betydning for den tid, lægerne bruger på at læse én patientjournal. Derudover blev det observeret, at lægerne scrollede ned til seneste primærjournal, hvorfra de læste notaterne tilbage til seneste notat.
I eye-tracking workshoppen blev lægerne bedt om at identificere blødninger i journalen. I gennemsnit læste de ca. 60% af det blødningsrelevante indhold. Notaternes struktur viste sig at have stor betydning for, hvorvidt lægerne identificerede blødningerne. I den forbindelse var parametre som notatlængde og punktform afgørende.
Ved mock-up workshoppen blev det klart, at alle lægerne mangler søgefunktioner i dagligdagen, og de ser positivt på IPJ og de muligheder, det vil medføre. Lægerne ønskede i høj grad at kunne skabe et hurtigt overblik. Det vil IPJ kunne bidrage med i form af tydelig highlighting af relevant tekst. Lægerne ønskede bl.a. også, at der var mulighed for at filtrere efter specifikke datoer.