Tarmbetændelse ved Immune checkpoint inhibitor behandling ved modermærkekræft
Tarmbetændelse medfører diarre, mavesmerter og eventuelt blødning. Bivirkningen er hyppigt indlæggelseskrævende og potentielt fatal. Evidens omkring ICI udløst tarmbetændelse er lav, og i vid udstrækning baseret på erfaring fra genuin kronisk tarmbetændelse. I dette deskriptive studie anvendes sprogmodeller til at identificere patienter som har udviklet ICI udløst tarmbeændelse blandt patienter, som har modtaget ICI i behandling af modermærkekræft i Region Syddanmark. Formålet er at beskrive denne kohorte, forløbet af ICI udløst tarmbetændelse og dennes indflydelse på patientens overlevelse.
Projektet ledes af Søren Kjær ved Onkologisk Afdeling, OUH i samarbejde med Onkologisk Afdeling og Mavetarm Medicinsk Afdeling, OUH.
Myosit og myokardit som bivirkning til immune checkpoint inhibitor behandling
Immune checkpoint inhibitorer (ICI) har revolutioneret behandlingen af kræft ved at mobilisere kroppens eget immunforsvar mod kræftceller. Denne terapiform har vist sig effektiv og forbedret overlevelsesmulighederne for mange kræftpatienter. Desværre følger der potentielle risici med denne form for behandling, og en af disse sjældne, men alvorlige bivirkninger er myosit (muskelinflammation) og myocardit (hjerteinflammation). Disse komplikationer kræver nøje opmærksomhed, da de kan påvirke patienternes helbred betydeligt. Myosit kan medføre udtalt muskelsvækkelse der hindrer blandt andet stand, gang, synkefunktion og i værste tilfælde vejrtræknings funktionen. Myocardit kan medføre hjertesvigt og hjerterytmeforstyrrelser og i værste tilfælde hjertestop. Disse to bivirkningerne har en tendens til at komme samtidigt hvilket medfører en høj dødelighed. Der er ikke international enighed om hvordan tilstanden skal diagnosticeres og behandles. I dette studie anvendes sprogmodeller til at identificere de patienter, som har fået myosit og eller myocardit efter immunterapi og på basis heraf findes prognostiske markører for alvorlig udfald af myosit/myocardit.
Projektet ledes af Helene Broch Tenstad ved Reumatologisk afdeling, OUH i samarbejde med onkologisk afdeling, OUH og medicinsk afdeling, Svendborg sygehus.