I drift

Implementering
Algoritme til porfyriudredning
februar 4, 2025
Vi har udviklet en procesinnovation til diagnostik af porfyri. Systemet overvåger laboratorieresultater og anmoder lægen om en tolkning af resultaterne, når disse foreligger. Systemer er integreret i laboratoriets arbejdsgang for at sikre hurtigere og mere præcis fortolkning af testresultater. Systemet reducerede tiden fra det sidste laboratorieresultat er tilgængeligt til… Læs mere »
Bedre behandling af blodpropper
december 16, 2021
Op til 15% af indlagte medicinske patienter oplever venøse tromboembolisme (VTE), hvis forebyggende blodfortyndende behandling ikke gives. Det kan medføre lungeemboli, der har en 30-dages dødelighed på 30%. Højrisikopatienter bør derfor modtage forebyggende behandling, hvilket sker utilstrækkeligt hos 2 ud… Læs mere »
Levering af data til klinisk forskning
Klinisk forskning med brug af sprogmodeller
december 15, 2024
Vi anvender sprogmodeller fra Indsigt.ai, der er et spin-out firma udsprunget fra forskning og innovation på Syddansk universitet og Odense universitetshospital. Firmaet arbejder med sprogmodeller i klinisk tekst og vi samarbejder. Vi anvender sprogmodeller i kombination med andre kliniske… Læs mere »
Ulykkesforskning – proof of concept
december 10, 2024
Opgørelser over produktrelaterede ulykker, som eksempelvis ulykker med mountainbikes eller knapcellebatterier, laves aktuelt ved hjælp af produktkoder fra skadestuens registreringer. Sprogmodeller har vist sig anvendelige i mange sammenhænge og i dette proof-of-concept undersøges, om en sprogmodel kan anvendes til at… Læs mere »
Sprogmodeller overgår diagnosekoder
november 4, 2024
Sprogmodeller (fra Indsigt.ai) er bedre end diagnosekoder til at finde tilfælde af hæmaturi (blod i urinen) nævnt i patientjournalen. Det føles som en milepæl I brug, i dette tilfælde til at finde hæmaturi hos personer med blærecancer finder Sprogmodellen 99% af alle personer med hæmaturi. Diagnosekoder finder kun 8%! Sprogmodellen kan desuden bruges til at bestemme antallet… Læs mere »
Akut nyresvigt ved mekanisk cirkulatorisk support
oktober 25, 2024
Studiet omhandler akut nyresvigt ved mekanisk cirkulatorisk support i en kohorte af patienter med akut myokardieinfarkt og kardiogent shock. Patienter med akut myokardieinfarkt er i risiko for, at udvikle kardiogent shock, som er forbundet med en dødelighed omkring 50%. Det… Læs mere »
Studier i bivirkninger
oktober 15, 2024
Tarmbetændelse ved Immune checkpoint inhibitor behandling ved modermærkekræft Tarmbetændelse medfører diarre, mavesmerter og eventuelt blødning. Bivirkningen er hyppigt indlæggelseskrævende og potentielt fatal. Evidens omkring ICI udløst tarmbetændelse er lav, og i vid udstrækning baseret på erfaring fra genuin kronisk tarmbetændelse.… Læs mere »
Betydningen af blaster i blodet
oktober 10, 2024
Det er et abnormt fund at finde blaster i perifert blod og det kan være et tegn på kræft, men ses også ved tilstande, som ikke er forbundet med kræft. Desuden kan der være en usikkerhed i detektionen. Samlet set… Læs mere »
Short stature hos børn
september 10, 2024
Studiets overordnede formål er at identificere genetiske årsager til lav højde hos børn, og bidrage med viden til at forbedre, udvikle og målrette fremtidig udredning. Projektet er et samarbejde mellem klinisk genetisk afdeling og børneafdelingen ved Odense universitetshospital og ledes… Læs mere »
Transfusionsreaktioner hos børn med kræft
august 10, 2024
Formålet med dette forskningsprojekt er at evaluere forekomsten af transfusionsreaktioner, reaktionstyper og associerede blodprodukter hos pædiatriske hæmatologi- og onkologipatienter. At evaluere om det passive overvågningssystem er påvirket af underrapportering og/eller underestimering. IPJ har hjulpet med at finde de relevante cases… Læs mere »
Studie af kroniske rygsmerter
august 8, 2023
Klinisk epidemiologisk afdeling samarbejder med IPJ i et projekt, der tager udgangspunkt i patienter med rygdiagnoser. Hos disse undersøges risikoprofiler, betydningen af socioøkonomiske faktorer og kronisk brug af smertestillende medicin. Projektansvarlig er Mette Wod.
Prædiktion af major bleeding hos indlagte patienter
juli 27, 2023
Ph.d.-studerende Anne Alnor ved Blodprøver og Biokemi, OUH, vil undersøge risikofaktorer for betydende blødning hos indlagte medicinske patienter. Dette med henblik på at lave en risikomodel, så blødning kan forudsiges og dermed forebygges.
Stråledosis til brystkassen og risiko for ribbensfrakturer – use case af brug af sprogmodeller i klinisk forskning
juli 17, 2023
Til dette projekt blev anvendt sprogmodeller til identifikation af frakturer i scanningsbeskrivelser. Ph.d.studerende Kristian Kirkelund Bentsen fra Onkologisk Afdeling R er primær investigator på dette projekt. Stereotaktisk strålebehandling er en effektiv behandlingsform til patienter med lokal lungekræft. Tumorkontrol opnås ved… Læs mere »
Sprogmodellers rolle i validering af diagnosekoder og forbedring af epidemiologiske studier
marts 13, 2023
Diagnosekoder er centrale i sundhedsvæsenet, da de fungerer som en systematisk måde at klassificere og dokumentere sygdomme, symptomer og procedurer på. Disse koder anvendes bredt i epidemiologisk forskning, hvor de gør det muligt at analysere store datasæt og identificere tendenser… Læs mere »
Forekomst af blødning hos indlagte børn
februar 2, 2022
Projekt af Signe Westerberg Biørn medicinstuderende, Syddansk Universitet Formålet med dette studie er at undersøge børns blødningssymptomer under hospitalsindlæggelse. Blødning er en hyppig og dødelig komplikation blandt indlagte voksne, og tidligere blødning er en stor risikofaktor for at udvikle en blødning… Læs mere »
Det kunstigt intelligente sundhedsvæsen
januar 17, 2022
En socioteknisk undersøgelse af mødet mellem kunstig intelligens og sundhedsvæsenet Speciale af Louise Laila Pedersen og Mathilde Sandgaard Sørensen Kandidatuddannelsen Informationsvidenskab – Digitalt Liv, Institut for Kommunikation og Kultur, ARTS, Aarhus Universitet Projektet består af et dybdegående induktivt studie af mulighederne… Læs mere »